Facebook-gruppen ”France Visa Free” ökar sina krav på att EU ska omvärdera sin 90/180-dagarsregel. För närvarande tillåter regeln bara brittiska medborgare att stanna i EU under en begränsad tid, vilket påverkar företag och fastighetsägare. Därför lobbar gruppen för att brittiska parlamentsledamöter ska driva på för längre vistelser.
Vad är 90/180-dagarsregeln?
EU:s 90/180-dagarsregel begränsar icke-EU-medborgare till högst 90 dagar i Schengenområdet var 180:e dag. Följaktligen står brittiska medborgare, som nu klassificeras som tredjelandsmedborgare efter Brexit, inför betydande resebegränsningar.
Före Brexit kunde brittiska resenärer röra sig fritt i hela Europa. De nuvarande restriktionerna skapar dock problem för ägare av fritidshus, frekventa besökare och mobila affärsmän. Som ett resultat av detta kämpar många britter med att förvalta sina fastigheter, besöka familjen eller bedriva affärsverksamhet på ett smidigt sätt.
Ändring av 90/180-dagarsregeln
Gruppen France Visa Free, som leds av Steven Jolly, går i spetsen för arbetet med att revidera regeln. Nyligen uppmanade gruppen brittiska parlamentsledamöter att driva på för ett ömsesidigt sexmånaders viseringsundantag. Detta beror på att besökare med brittiskt viseringsundantag, t.ex. innehavare av EU-pass, kan stanna i Storbritannien i sex månader.
Kampanjmakare hävdar att en förlängning av 90/180-dagarsregeln skulle gynna både brittiska besökare och europeiska ekonomier. Kampanjen får allt större genomslag bland branschledare.
Storbritanniens Road Haulage Association (RHA) varnar för att regeln kommer att få allvarliga konsekvenser för brittiska lastbilsförare när EU:s Entry/Exit System (EES) lanseras. Dessutom är företag som är beroende av säsongsarbetare från Storbritannien rädda för att förlora erfaren personal.
Fördelar med att lätta på regeln
Experter är överens om att ett flexibelt viseringssystem skulle lösa många av dessa problem med 90/180-dagarsregeln. Utan förändring kommer brittiska medborgare och europeiska industrier att fortsätta att möta logistiska huvudvärk.
En förlängning av 90-dagarsgränsen skulle medföra flera fördelar. Brittiska fastighetsägare skulle kunna förvalta sina hem bättre, medan företag skulle kunna upprätthålla gränsöverskridande verksamhet mer effektivt.
Dessutom skulle europeiska regioner som är beroende av brittisk turism se ökade utgifter för besökarna. Ett mer rättvist system skulle också stärka relationerna mellan Storbritannien och EU och minska friktionen efter brexit.
Även om förändringen inte kommer att ske över en natt med 90/180-dagarsregeln, så byggs det upp ett momentum. Förespråkarna insisterar på att både Storbritannien och EU har att vinna på ett mer flexibelt researrangemang.
Politiskt svar
Brittiska politiker börjar få upp ögonen för kampanjen för 90/180-dagarsregeln. Den konservativa parlamentsledamoten Mark Pritchard frågade nyligen regeringen om att förhandla fram ett sexmånaders visumavtal med EU.
Som svar bekräftade minister Nick Thomas-Symonds att det pågår diskussioner för att förbättra brittiska medborgares reseförmåner. EU står dock fast vid att den nuvarande regeln ska upprätthållas.
Växande rörelse
Trots dessa bakslag är gruppen France Visa Free fortsatt hoppfull. De planerar att trappa upp lobbyinginsatserna, samarbeta med europeiska lagstiftare och samla allmänhetens stöd.
Dessutom får gruppens kampanj stor uppmärksamhet. Med politisk uppbackning och stöd från industrin tar rörelsen fart.
För närvarande måste brittiska medborgare navigera efter den restriktiva 90/180-dagarsregeln. Men det växande trycket kan till slut få EU att ompröva sin inställning. Fram till dess fortsätter kampanjmakarna att kämpa för en rättvisare och mer praktisk lösning.
Foto av Global Residence Index på Unsplash