Den brittiska regeringen har aviserat ett förslag till prishöjning för att höja kostnaden för det nya elektroniska resetillståndet (ETA). Avgiften, som för närvarande kostar 10 GBP, kan snart komma att höjas med 60 procent till 16 GBP. Förslaget har väckt stor oro bland både resebranschens intressenter och potentiella besökare.
Om prishöjningen
ETA, som är en del av Storbritanniens nya säkerhetsåtgärder, är ett obligatoriskt krav för visumfria resenärer. Det tillåter kortvariga besök för turism, affärer och familj. I likhet med EU:s kommande ETIAS är ETA-systemet giltigt i två år.
Bara några dagar efter systemets lansering har förslaget om prishöjning väckt debatt. Regeringstjänstemännen motiverar höjningen med att den är nödvändig för att täcka administrativa kostnader och förbättra säkerhetsåtgärderna. Dessutom hävdar inrikesministeriet att den högre avgiften förblir konkurrenskraftig jämfört med liknande program över hela världen. Tidpunkten för tillkännagivandet har dock fått många att höja på ögonbrynen, särskilt inom turist- och flygsektorn.
Motstånd från IATA
I synnerhet International Air Transport Association (IATA) har uttryckt starkt motstånd mot förslaget om prishöjning. I ett uttalande nyligen betonade organisationen de potentiella negativa effekterna på inkommande resor och Storbritanniens konkurrenskraft som turistdestination. Dessutom har turistgrupper också uttryckt oro för att avskräcka besökare, särskilt från nyckelmarknaderna Europeiska unionen och USA.
”Att föreslå en höjning av ETA-kostnaderna bara en vecka efter att systemet infördes är förvirrande”, säger Willie Walsh, IATA:s generaldirektör. ”Om det genomförs skulle det vara ett självförvållat slag mot Storbritanniens konkurrenskraft inom turism.”
Walsh noterade också att den brittiska regeringen 2024 lade fram sina planer på att öka turismen med 30 procent. Med detta siktar man på att öka antalet ankomster till 50 miljoner fram till 2030.
Prishöjningens potentiella påverkan
Dessutom oroar sig många intressenter för att prishöjningen kan undergräva Storbritanniens återhämtning från pandemirelaterade turistförluster. EU-medborgare, som tidigare åtnjutit visumfrihet, kan komma att ompröva sina besök på grund av de stigande kostnaderna. Detta, i kombination med andra faktorer som inflation och ekonomisk osäkerhet, kan få en betydande inverkan på Storbritanniens turistintäkter.
Den brittiska regeringen står dock fast vid sitt beslut. Tjänstemännen betonar att ETA kommer att förbättra gränskontrollen och öka besökarnas upplevelse. Dessutom kommer det att skapa ett mindre beroende av skattebetalarnas pengar. I motsats till mottagandet av det brittiska ETA-prisökningsförslaget välkomnade resenärerna det tillfälliga undantaget för transitpassagerare från ETA-avgifter.
Kritiker menar dock att höjningen sänder blandade signaler om Storbritanniens öppenhet för internationella besökare. Flygbolagen, som redan kämpar med höga driftskostnader, är rädda för att den extra kostnaden ska avskräcka passagerarna och minska efterfrågan på flygningar.
Vad väntar framöver?
Inget är klart ännu eftersom det brittiska parlamentet fortfarande kommer att diskutera förslaget innan det eventuellt får grönt ljus. Under tiden efterlyser branschexperter ett balanserat tillvägagångssätt. De uppmanar regeringen att överväga en implementering i faser eller att sänka avgifterna för frekventa resenärer. Samtidigt betonar intresseorganisationerna vikten av tydlig kommunikation för att minimera förvirringen bland resenärerna.
Foto av Jamie Quirke på Unsplash